KNIHY O KONÍCH

Aktualizováno 9. 8. 2018

Které knížky ze světa koní se dotkly vašeho srdce? Já jich určitě pár mám a mají pevné místo v mé paměti.

ČERNÝ KRASAVEC

Jako malá jsem milovala Černého krasavce od Anny Sewellové. Četla jsem životní příběh tohoto koníka nesčetněkrát anebo si jen v knížce listovala. Dodnes, když zavřu oči, vidím před sebou nádherné ilustrace.

Posláním knihy, jež je nejoblíbenější dětskou četbou nejen v anglosaském světě, ale i jinde, je dle slov autorky „vzbuzovat v lidech laskavost, soucit a porozumění, jak zacházet s koňmi“. Kniha byla i úspěšně zfilmována pod názvem Krasavec Beauty (1994).

(Zdroj: https://www.databazeknih.cz/knihy/cerny-krasavec-16952?show=alldesc)

MALÝ KRÁL

Asi k 11. narozeninám jsem dostala od mamky knížku Malý král, jejíž autorkou je Chris Platt. Je to nádherný dojemný příběh a tom, že bojovat se vyplácí.

Třináctiletá Katie Durhamová nepřipustí, aby majitel stáje nechal utratit novorozené hříbě Willow Kinga s pokroucenýma nohama. Musí pak najít dostatek sil, aby z něho dokázala vychovat plnokrevného šampióna.

(Zdroj: https://www.databazeknih.cz/knihy/maly-kral-28916)

PŘÍZRAK ČERVENÉHO KONĚ

Knížka, kterou jsem se bála číst. Přišla mi strašidelná a zároveň neuvěřitelně napínavá…. Vím, že stránky příběhu mě zcela pohltily a já se stále ptala, co za tím vším může být…

Začínají prázdniny a čtrnáctiletá Ráchel se se svými rodiči stěhuje do vesničky Swallowbridge. K pronajatému domku patří stáje, které se stanou novým domovem Ráchelina dostihového koně Plamínka. Kůň má však ze stájí strach...

(Zdroj: https://www.databazeknih.cz/knihy/prizrak-cerveneho-kone-132128)

SNOWMAN – OSMDESÁTIDOLAROVÝ ŠAMPION

Knížka, která se na českých pultech objevila v roce 2016, a já ji hned musela mít. Doporučuji všem koňákům.

Skutečný a strhující příběh o tom, jak se kůň, který měl skončit v psích konzervách, a neznámý jezdec stali šampiony. Harry Snowmana zachránil z náklaďáku, který mířil na jatka. Udělal z něj školního koně, ale o pár let později se stal dobrácký bělouš miláčkem Ameriky. V roce 1958 Snowman získal tehdejší americkou trojkorunu v parkuru. V roce 1992 byl uveden do síně slávy v National Show Jumping Hall of Fame. Kniha je o naději, snech, o kterých byste se báli jen přemýšlet, ale nese také vážné poselství na téma nechtěných a týraných koní.

(Zdroj: https://www.databazeknih.cz/knihy/snowman-osmdesatidolarovy-sampion-313336)

ČISTÁ MYSL: ČISTÁ JÍZDA

Jelikož mě vždy zajímala psychika a její vliv na výkon jezdce, zaujala mě kniha Čistá mysl: čistá jízda od I. Wolframm. Knihu jsem zatím nestihla přečíst, avšak dle toho, že je momentálně vyprodaná, soudím, že obsah bude určitě zajímavý. Jestli vás titul zaujal, nesmutněte, dotisk se připravuje.

Strach, emoce mimo kontrolu nebo nesoustředěnost jsou faktory, které dokáží zásadně ovlivnit výsledek závodu. Kniha Čistá mysl: čistá jízda si klade za cíl jezdce naučit, jak řešit konkrétní problémy.

Pokud Vás toto téma, zajímá, najdete o něm i článek v časopise Jezdectví (7/2015). A trocha chlouby na závěr: autorem jsem já.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace